Volgers

zaterdag 22 november 2014

Help! Mijn broek past alweer niet!Montignac, Atkins, South Beach, Dr Phil, Zone dieet, Slimfast, Weight Watchers, Waistline, Herbalife en niet te vergeten onze eigen Sonja Bakker. Eerst geven we kapitalen uit aan het goede leven, om later minstens zoveel pecunia te besteden om het er weer af te krijgen.
De geest is gewillig maar het vlees is zwak. Dat staat ergens in de bijbel en ondanks die wijze raad zijn we er nog maar weinig mee opgeschoten. Ik denk nog wel eens aan de tijd dat we vijftien kilometer naar school fietste en ’s middags weer terug. Of de verhalen van mijn schoonmoeder die dagelijks een uur liep om door de meester op de vingers te worden getikt.
Thuis wachtte het snoeptrommeltje waar je een snoepje uit mocht halen. ‘En beter waar èn tien procent. Alleen de Gruyter’.
Vandaag de dag worden we op de televisie doodgegooid met ‘lekkere en gezonde snacks’ en worden gezondheidsclaims toegedicht aan allerlei zooi, waar je vooral een slecht gebit en dreinerige kinderen die geen boterham of warme maaltijd willen eten, aan overhoudt.
Onze Lieve Heer laat geen beproeving onbenut, om ons de goede kant op te krijgen. Je kunt tenslotte leren van je fouten en zwakheden. En zo ploeteren we de kilo’s er weer af, om ze er vervolgens weer even vlug aan te jojojen.
Totdat je in de spiegel kijkt, nadat je onder de douche bent geweest. Een aanblik waar geen hond vrolijk van wordt. Op het strand of zwembad troost je jezelf met nog dikkere medeschepselen.
De dokter meet je buikomvang en spreekt vermanende woorden. De Eetmeter op je computer, waarschuwt met rode letters. Tijd voor een drastische ommezwaai. Dagelijks 10.000 stappen met de stappenteller en ’s morgens op de hometrainer, stepper en nog wat van die apparaten. Geen dure diëten maar een eenvoudig boekje met dagelijkse recepten wijst de weg. Met elke dag fruit en een frisse salade. Fijngesneden kool, wortel en selderijreepjes, uit, knoflook, augurk, fijngehakte verse gember, wat rozijnen, honing, peper, zout en zonnebloempitten eet je je buikje vol en vliegen de kilo’s eraf.
Nu nog effe volhouden tot het streefgewicht en dan volhouden.

Duimt u mee? 

Geen opmerkingen: